Verlies, rouw, verwerken, aanvaarden, (over)leven… een zware opdracht! En wat als ik vastloop?

Wat is rouw?

Rouw is een emotionele reactie die ontstaat als gevolg van een verlies.

Zowel de aard van de emoties als de uiting ervan kunnen verschillen per persoon en per verlies. Veel voorkomende emotionele reacties zijn: shock, ontkenning, depressieve gevoelens, boosheid, angst, schuldgevoelens, onmacht,..

Het ontstaan van rouw is niet beperkt tot het verlies van een persoon. Mensen kunnen ook in rouw zijn om het verlies van een relatie, een vriendschap, een job, een huisdier,… maar ook over het verlies van mogelijkheden. Bv. bij minder zien, niet meer kunnen stappen, niet meer het niveau van een activiteit kunnen halen (bvb. sport, muziek, creativiteit,…), een naaste die door een ziekte of een ongeval niet meer dezelfde persoon is (bvb. personen met dementie),…

 

Wat is rouwverwerking?

Rouwen = werken om te (over)leven.

Het verlies moet aanvaardt en verwerkt worden. Dit is zeker niet hetzelfde als oplossen en verdwijnen. Hoe groter het verlies, hoe groter de rouw. Rouw is niet altijd eindig in tijd maar is vaak een continue proces.

Rouwverwerking is een zoektocht naar een identiteit en een leven in afwezigheid van wie/wat er verloren is.

 

De vijf fasen van Kübler-Ross: ja en nee!

Dokter Elisabeth Kübler-Ross was een Zwitsers-Amerikaanse psychiaters die in haar werk rond stervensbegeleiding 5 fasen in rouwverwerking vaststelde: ontkenning, woede, onderhandelen, verdriet&depressie, aanvaarden. 

De hedendaagse psychologische visie op rouwverwerking (h)erkent deze vijf concepten bij rouw maar beschouwt ze als emotionele reacties die kunnen voorkomen bij rouw. Ze worden niet meer gezien als vaste fasen van rouw die iedereen ervaart en in deze volgorde doorloopt. 

 

Hoe je verlies verwerken en omgaan met rouw? Wat als het niet betert?

Dit is een proces! Het is een proces dat je niet kan vermijden of overslaan. Vroeg of laat moet je ermee omgaan. Het gaat stap per stap en dag per dag.

In het algemeen loopt dit vanzelf. Mensen leren omgaan met het verlies en een weg te vinden in verder leven zonder de/het verlorene. Hoewel het vaak vanzelf gaat, wilt dit niet zeggen dat het gemakkelijk is. Hoe groter en belangrijker het verlies, hoe moeilijker en zwaarder het rouwproces.

In het begin is het normaal dat men zich heel slecht voelt en de dagen niet goed gaan. Met tijd zal de intensiteit van de emotionele reacties afnemen. Soms is dit echter weinig of niet het geval. Soms loopt iemand vast in de rouw, in de pijn van het verdriet. Dan biedt professionele hulp hier een uitweg in. 

Ik kijk samen met jou naar het ganse plaatje: wat er gebeurd is, de impact en gevolgen, hoe je leven was, hoe je leven nu is,… Ik zoek samen met jou naar waar je  vast zit en hoe we dit los kunnen krijgen. Dit is individueel verschillend. Daarom bied ik hulp (empathie + tempo + mogelijkheden) op maat van jou en jouw situatie aan.

 

Voor vragen of een afspraak kan je me vrijblijvend contacteren.

 

error: Content is protected !!