Tips in het leren omgaan met je hooggevoeligheid

Hieronder worden kort een aantal suggesties gedaan die je kunnen helpen om een gelukkig en evenwichtig leven te leiden mét je hooggevoeligheid. Het betreffen korte beschrijvingen om je alvast een beetje op weg te zetten. 

1. Zelfkennis en aanvaarding: Probeer te weten te komen wat jouw hooggevoeligheid inhoudt. Zicht hebben op en bewust zijn van je hooggevoeligheid zullen je dagelijkse leven makkelijker maken. Pas je leven aan je hooggevoeligheid aan.

2. Pas waar mogelijk je leefomgeving aan: Rust brengt rust! Ter illustratie: als je nieuwe elektronische toestellen koopt, let dan goed op de hoeveelheid decibels ze produceren. Hoe meer “stille” toestellen, hoe minder overbodige prikkels. Als je verhuist, onderzoek goed de omgeving vooraleer te tekenen. Staan de tv, de computer en de radio in één ruimte? Eén schilderij minder aan de muur maakt soms een wereld van verschil. Welke geuren hangen er in je huis en wat doen ze met je? Als je op het werk hoofdpijn krijgt van die TL-lamp, vraag je baas dan om één met een zachtere kleur, dit is niet veel moeite… Merk je bij jezelf een storende prikkel, ga dan na of je iets aan de oorsprong van de prikkel of aan je zintuigen kan aanpassen (oordopjes, neusdopjes, handschoenen, geen wol dragen,…) opdat je er minder last van hebt.

hand-968729_1280

3. Balans tussen de buiten- en binnenwereld: Het is van groot belang om actief bezig te zijn in het leven. Dit geeft veel voldoening en veiligheid. Tegelijk is het bij hooggevoelige mensen essentieel om tijdig rust te nemen en zich op te laden. Zoek bij jezelf naar de juiste afweging. 

4. Ervaringen herkaderen: Met de nieuwe kennis over je hooggevoeligheid kunnen nare ervaringen uit het verleden herkaderd worden. Je hebt misschien lang gedacht dat je “raar” was terwijl je eigenlijk eenvoudigweg meer prikkels binnenkrijgt en deze ook nog eens intenser beleeft.

Naast deze vier voorbeelden bestaan er uiteraard nog veel meer mogelijkheden om met je hooggevoeligheid te leren omgaan opdat je een voldoening gevend leven kan leiden. 

Indien gewenst, kunnen we dit samen verder op individueel niveau bekijken. Je kan me altijd vrijblijvend contacteren.

error: Content is protected !!